Slovenský prezident Ivan Gašparovič začal oficiálnu návštevu Chorvátska

11.07.2012 Celý región

Záhreb 11. júla (TASR) - Slovenský prezident Ivan Gašparovič začal dnes dvojdňovú oficiálnu návštevu Chorvátska.

V Záhrebe sa stretne s prezidentom Ivom Josipovičom, premiérom Zoranom Milanovičom a podpredsedom parlamentu Josipom Lekom. Slovenskú hlavu štátu sprevádzajú minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Tomáš Malatinský a skupina podnikateľov.

V rámci programu Ivan Gašparovič otvorí spoločné hospodárske fórum, ktoré by malo prispieť k posilneniu dvojstrannej obchodnej a ekonomickej spolupráce. Vo štvrtok prezident s delegáciou navštívi mesto Pula v Istrijskej župe, kde sa stretne s predstaviteľmi mesta a župy.

Vzájomné vzťahy oboch krajín sú dobré, tradične priateľské a dynamicky sa rozvíjajúce bez otvorených otázok zásadného významu. Spojenectvo v NATO a o necelých 12 mesiacov aj spoločné členstvo v EÚ dodávajú vzájomným vzťahom nový rozmer a kvalitu, uviedla Kancelária prezidenta SR.

Vzájomný obchod od roku 2000 do súčasnosti vzrástol viac ako trojnásobne. V uplynulých piatich rokoch SR dosahuje výrazne aktívne saldo obchodnej bilancie.

Podiel exportu SR do Chorvátska predstavuje 0,38 percenta celkového exportu Slovenska a podiel importu z Chorvátska do SR tvorí 0,14 percenta celkového dovozu SR.
 

Vyberte región